Fröbelen
Start Feedback Inhoud

 

Start
Waarnemingen
Vogellogboek
Tuinvogels
Voeren
Vetbollen maken
Nestkasten
Veren
Topografie
Aantekeningen
Gastenboek
Links
Foto's
Vogelsporen
Vogeltrek
Fröbelen
Berichten

 

horizontal rule

Start ] Kleuren ] Fröbelen2 ]

Koolmees 

Zaag eerst alle onderdelen op maat. Alle maten bij de verschillende nestkasten zijn binnenmaten. Een afwijking van enkele centimeters geeft niet, maar het vlieggat moet wél op de centimeter nauwkeurig gemaakt worden. 

bullet

1. Zet het achterpaneel vast op de ophanglat. Denk eraan dat er nog ruimte moet zijn voor een stukje dakleer.

bullet

2.  Aan de achterkant van het achterpaneel spijkers inslaan tot ze er met de punten juist doorheen steken. Zijpanelen overeind zetten en de spijkers vastslaan.

bullet

3. De bodem tussen de zijpanelen vastklemmen, aan de kant waar geen uitsparing aan de ophanglat zit en met spijkers vastzetten.

bullet

4. Voorpaneel, met het invlieggat boven, vastspijkeren.

bullet

5. Dakplankjes aan elkaar spijkeren. Het onderste plankje mag niet klemmen.

bullet

6. Dak bekleden met dakleer.. Zelf gebruik ik altijd een kleine campinggasbrander en verhit hiermee het dakleer. Hierdoor ontstaat een vloeibaar teerlaagje wat voor een goede hechting zorgt. Om te zorgen dat het dakleer op maat is, eerst bij alle vier de hoekpunten een klein stukje wegknippen, zodat de randen tijdens het naar binnen buigen netjes op elkaar aansluiten. Met Kopspijkers vastzetten kan ook. De achterkant iets langer laten. Aan weerskanten haakjes aan het dak schroeven. Dak op de kast plaatsen. Oogjes, iets schuin naar achteren, in de zijpanelen schroeven. U kunt de kast behandelen met een gifvrije en milieuvriendelijke buitenbeits, maar alléén aan de buitenkant.

 

TIP: Meer dan 20 stap-voor-stapprojecten voor nestkastjes, voederhuisjes en drinkplaatsen. Voor meer vogelboeken klik hier

Natuurlijke levensruimtes worden voor onze inheemse vogels steeds schaarder. Op hun zoektocht naar een geschikte habitat kunnen ze onze hulp dan ook goed gebruiken. Onze gevederde vrienden ontbreekt het soms ook aan voedselbronnen en nestgelegenheden. Daarom moeten we proberen om de vogels in de buurt van onze huizen en in onze tuinen weer nestgelegenheden te bieden. En dat kunnen we doen met behulp van nestkastjes, voederhuisjes en drinkplaatsen, die we met eenvoudige materialen makkelijk zelf kunnen maken. In dit boek vindt u meer dan 20 stap-voor-stapprojecten die door ervaren natuurbeschermers uitgeprobeerd zijn. Aan de hand van de duidelijke uitleg, foto's, materiaallijsten en de tekeningen met exacte maataanduidingen, kunt u zelf het juiste nestkastje maken voor de vogels die in uw buurt leven of die u in uw tuin wilt aantrekken.

Klik op de tekening

nestkastkoolmees.jpg (8125 bytes) werktekening koolmees.gif (110866 bytes) pimpel1.jpg (6664 bytes) holenduifkast.gif (9735 bytes) bosuil1.jpg (9817 bytes)
Koolmees werktekening Pimpelmees Holenduif Bosuil

Knutselen 

- Kartonnen voerbakje
Materiaal: 1 leeg en uitgespoeld melkkarton, touwtje, schaar, vogelzaad.
Knip een opening , Maak een gaatje in elk "oor" van de doos en trek er de draad door. Hang het voerbakje op en doe er het vogelzaad in.

- Vetbol
Materiaal: een leeg yoghurtpotje, 50 cm ijzerdraad, touwtje, reuzel zonder zout (varkensvet dat je in de slagerij kan kopen), vogelzaad.
Doe de reuzel in een pan, laat ze op een vuur smelten en doe er vogelzaad bij. Maak een oogje langs de ene kant van de ijzerdraad en een spiraal langs de andere. Dompel de spiraal in het yoghurtpotje en giet er dan het mengsel van reuzel en zaden in. Laat alles afkoelen en haal het dan uit het yoghurtpotje.

- Drinkbakje
Materiaal: touwtje en een nogal grote plastic pot (voor platte kaas, ijsroom).
Prik met een perforator vier gaatjes bij de rand (of met een cutter als het plastic te dik is) en trek er de draad door. Bind ze per twee aan een tak en doe er water in.

GOED OM WETEN:
- Voer de vogels elke dag op dezelfde plaats en hetzelfde ogenblik ('s morgens vroeg).
- Doe GEEN zout bij het water of bij het eten (vervang het water twee tot drie keer per dag als het vriest).
- Maak elke dag het voer- en het drinkbakje schoon, voor je ze weer vult.
- Hang de voerbakjes met lange touwen vast, zodat de katten geen vogeltjes vangen.
- Vogelzaadmengsels vind je in warenhuizen en dierenzaken.
- Voer vogels alleen van oktober tot maart (de rest van het jaar eten ze insecten).

Het maken van een voedertafel:

Er is een grote variatie voederattributen te koop in dierenspeciaalzaken. Er is iets voor iedere smaak en tuinsituatie. U kunt ook zelf een voedertafel maken; er is maar weinig gereedschap en vaardigheid voor nodig om iets goeds in elkaar te zetten. Voedertafels brengen vogels heel dichtbij en als ze komen eten, biedt dat u de gelegenheid de competities in de vogelwereld gade te slaan. Zet de voederplank niet in de volle zon, maar op een beschutte plek, bij voorkeur dicht bij geschikte uitkijkposten en dichte struiken. Zorg ervoor dat u de voederplank niet te dicht bij schuttingen of stevige bomen plaatst waarin katten op de loer kunnen zitten en toespringen. Maak desgewenst een klein afdakje om te voorkomen dat het voedsel nat wordt of wegwaait. Als u een voedertafel timmert, neem daar dan even rustig de tijd voor. Een goed afgewerkte voedertafel kan vele jaren mee.


Nodig: een (triplex) plank van minimaal 30 x 40 cm, twee latjes van ongeveer 28 cm lang en 2 cm breed, twee latjes van ongeveer 38 cm lang en 2 cm breed, paal van ongeveer 2 meter, conservenblik, gaas.

Timmer rondom de plank een rand van latjes. Het voer waait er dan minder gemakkelijk af. Laat de latjes op de hoeken niet aansluiten. Dat is handiger bij het schoonmaken. Bovendien loopt smelt- en regenwater beter van de plank af. Boor eventueel nog een paar gaten in de bodem van de plank, zodat het water ook daarlangs kan weglopen. Aan de onderkant van de plank het conservenblik bevestigen met een paar schroeven. Bevestig de voederplank boven op een paal (2,0 m lengte). Kies een paal van glad geschaafd hout. 


Vergeet niet rondom de paar een stukje kippengaas aan te brengen. Poezen kunnen er dan niet bij. Graaf de paal ongeveer 50 cm in, zodat er ongeveer 1.50 meter boven de grond blijft.
De voedertafel kan (zonder paal!) ook tegen een muur bevestigd worden.

 

Start ] Waarnemingen ] Vogellogboek ] Tuinvogels ] Voeren ] Vetbollen maken ] Nestkasten ] Veren ] Topografie ] Aantekeningen ] Gastenboek ] Links ] Foto's ] Vogelsporen ] Vogeltrek ] [ Fröbelen ] Berichten ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan John Colfoort
Copyright © 2009 Colfoort